Seminarer 2024

Hvordan velge seminar?

For å gjøre det lettere for deg å velge seminarer, har vi indikert vanskelighetsgrad og foreslått serier av seminarer som har lignende tema. Du finner denne informasjonen [i parantés] i tittelen på seminaret.

Vi angir vanskelighetsgraden, slik at du kan velge det som best passer deg:

  • [Intro-nivå] - her forutsettes ikke forkunnskaper om kristen tro eller apologetikk

  • [Medium-nivå] - her kan det være noe mer krevende språk og refleksjon, men skal være allment forståelig

  • [Dybde-nivå] - her er det mer dybdeboring og du kan forvente noe fagspråk

Vi angir noen serier av seminarer hvor du kan følge et tema: (Merk: seminarene velges individuelt)

  • [1000 år-serie] - disse seminarene omhandler 1000 år med kristendom i Norge

  • [Bibel-serie] - disse omhandler Bibelen, oversettelse og bibelsyn

  • [Islam-serie] - disse seminarene tar opp utfordringer fra Islam

  • [English track] - these seminars will be offered in English

Vi har også (under økt 3) tilbud om samlinger hvor vi inviterer to grupper:

  • Lærer-nettverk - er for lærere i ulike skoleslag som ønsker å integrere sin tro i yrket

  • Akademiker-nettverk - er for de som arbeider på høgskoler og universiteter

ØKT 1 - LØRDAG 11:30-12:15

  • Naturvitenskapen er et fantastisk verktøy for å forstå hvordan vår verden fungerer. Men kan den svare på "hvorfor" -spørsmålene? Er vitenskapen nok? Hvordan skal vi forstå forholdet mellom naturvitenskap og tro?

    Ved: Sverre Holm, professor i fysikk ved Universitet i Oslo, og forfatter av Den innbilte konflikten (Veritas forlag 2021)

  • Det er en utbredt oppfatning at evolusjonsteorien er i konflikt med Bibelen. Men hva sier egentlig Bibelen og hva sier evolusjonsteorien? Hva er de beste tolkningene av 1 Mos 1, og hvordan forholder de seg til spørsmålet om evolusjon?

    Jon Håversen har master i teologi og jobber fulltid med apologetikk i Laget (NKSS).

  • Hva om Norges historie ikke begynte med et politisk maktspill, men med en drøm? Hvor finnes sporene av Gud og bønnens virkning i fortellingen om vårt land? Med utgangspunkt i vår historie, kultur og legender gjenforteller Håvard Sand historien om Norge på en ny og forfriskende måte. Kan det være at det foregår en kamp om vår arv og vårt kall som nasjon? 

    Håvard Sand er tilknyttet Ungdom i Oppdrag og jobber med å formidle historien om Norge gjennom ulike kunstneriske prosjekter. Han har også skrevet boka Drømmen om Norge

  • Dette seminaret ser på årsakene til at Sverige ble verdens mest sekulære land, og hvordan kristen tro er blitt marginalisert. Hva kan vi lære av dette for Norges del? Seminaret er basert på doktorgrad og bok om temaet.

    Per Ewert skrev Landet som glömde Gud, basert på arbeidet med sin doktorgrad. Han er leder for tankesmien Claphaminstitutet og underviser på Linköpings universitet.

  • The dark and brutal chapters of church history give us one of the most difficult challenges to answer: How can Christians deal honestly with their past and still be able to commend their faith? This seminar is connected to the book now translated into Norwegian.

    John Dickson is an Australian writer, academic and filmmaker, now working at Wheaton College, USA. He the founder of the Undeceptions podcasts, seeking to promote thoughtful Christianity in doubting times.

  • Hvorfor er bibelsyn så viktig? Hvilke ulike bibelsyn finner vi i dag, og hva skal vi tenke om dem? Er bibelsyn en viktig skillelinje blant kristne i dag?

    Stefan Gustavsson underviser ved NLA høgskolen, er leder for Apologia (Sveriga) og har skrevet flere bøker om apologetikk, blant annet Trenger troen forsvares?

  • Many think human rights are essential for the modern world. But is Islam compatible with human rights? Can this conflict be resolved?

    Omid Pasbakhsh er fra Iran og er tidligere muslim. Han bor nå i Sverige og underviser på en kristen bibelskole.

ØKT 2 - LØRDAG 13:30-14:15

  • På internett finner du fortsatt stemmer som trekker Jesus eksistens i tvil. Og mange i dag vet svært lite om om ham. Hva kan vi egentlig vite om Jesus? Kan historievitenskapen fortelle oss noe? Og hvor troverdige er evangeliene som kilder til Jesu liv?

  • En engstelig guttunge, senere en engasjert omreisende predikant bestselgende forfatter, industrigründer og vekkelsesleder. Hauge ante ikke hvilken innflytelse han skulle få på Norges samfunns- og kirkeliv. Bondesønnen blir med rette kalt «Mannen som forandret Norge». I år er det nøyaktig 200 år siden Hauge døde, men arven etter ham preger fortsatt landet vårt — og andre nasjoner.

    Inger Anna Drangsholdt er lærer og har skrevet flere bøker, blant annet Fakkelbæreren om Hans Nilsen Hauge.

  • Nordmenn flest vet ikke stort mer om kristningen av Norge enn at det skjedde ved sverd. Hvordan har vi endt opp med et så forenklet og fordreid bilde av det kanskje viktigste retningsskiftet i norsk historie? Hvem er historietyvene, og hvilke motiver har de hatt? Og ikke minst - hvordan kan en endret fortelling gjøre det lettere å formidle Evangeliet til vår nasjon? 

    Ole Petter Erlandsen er til daglig faglig leder i Åpne Dører, en organisasjon som er opptatt av å hjelpe forfulgte kristne. Han har skrevet boken Anno 1024 - året som forvandlet Norge og bidro i Lurt av læreboken .

  • I 2014 ble Grunnlovens paragraf 2 oppdatert til "Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv". Det er stor forvirring om hva 'humanisme' her betyr, og hvorfor det ble tatt med. Er kristen og humanistisk samsvarende eller konkurrerende verdier? Er humanisme her den sekulære religionsfiendtlige humanismen? Hvordan skal vi forstå 'kristen og humanistisk arv’ som Norge er grunnlagt på?

    Sofie Braut er kommantator i avisen Dagen, tidligere lærer og aktiv samfunnsdebattant.

  • The time of Christian dominance in Western culture seems to be a thing of the past. Christians are again becoming a minority, like the time before "Christendom", the age of Christian dominance in culture. What can we , in a "post-Christendom" era learn from how the early "pre-Christendom" Christians shared their faith and attracted followers?

    John Dickson is an Australian writer, academic and filmmaker, now working at Wheaton College, USA. He the founder of the Undeceptions podcasts, seeking to promote thoughtful Christianity in doubting times.

  • Hva skal vi tenke om gudsargumenter i dag? Er de holdbare tankemessig? Er de teologisk problematiske, eller rett og slett overflødige? Hva er nytten, og hva er i så fall de beste gudsargumenter i dag? Seminaret er knyttet til den nye bokserien fra Kolon Forlag med religionsfilosofiske og apologetiske temaer, som Michael er redaktør for. Bok nr. 1 i serien, med gudsargumentene som tema, lanseres på Veritaskonferansen 2024.

    Michael Agerbo Mørch er førsteamanuensis i systematisk teologi ved Dansk Bibelinstitutt og Fjellhaug Internasjonale Høgskole.

  • Jesus and salvation are central in Islamic faith. What are the similarities and differences between these views and the Christian faith? How can we better talk about this with our Muslim friends?

    Omid Pasbakhsh er fra Iran og er tidligere muslim. Han bor nå i Sverige og underviser på en kristen bibelskole.

ØKT 3 - LØRDAG 14:45-15:30

  • Overgangen til studentlivet oppleves ofte som en utfordring for kristne. Slik trenger det ikke være. Hva burde en kristen student vite om hvordan deres virkelighetsforståelse former sentrale temaer som identitet, mening, vitenskap, etikk og mer, -for å være bedre rustet for sin nye studietilværelse? Seminaret er knyttet til en ny satsing fra Skaperkraft, i samarbeid med HLT og NLA, som snart lanserer bok og kurspakker.

    Daniel Joachim Kleiven har studert økonomi og filosofi, har arbeidet for Laget og Skaperkraft og er timelærer ved NLAs Hauge School of Management.

  • "Naturlig teologi» er en klassiker i europeisk tradisjon som knytter sammen naturfag og teologi. Etter hvert ble denne tradisjonen utfordret av mekaniske modeller av virkeligheten, samtidig som den fikk teologisk kritikk. Seminaret vil gi et riss av historien til naturlig teologi i moderne tid, presentere noen av naturens innebygde designs, og diskutere muligheter og utfordringer innenfor en fornyet versjon av naturlig teologi. I Guds mange mesterverk kan kristne formidlere finne et stort tilfang av materiale.

    Steinar Thorvaldsen, professor informatikk ved Universitetet i Tromsø, og engasjert i BioCosmos.

  • Dette er en samling for lærerstudenter og lærere i ulike skoleslag som er opptatt av forholdet mellom sin kristne tro og undervisningen i ulike fag. Samlingen vil vare fra 14.45-15.45.

    Vi vil her dele erfaringer, reflektere over muligheter, utfordringer og behov for ressurser, samt vise til ressurser som allerede finnes.

    Sjekk også denne infoen: Egen samling for lærere på Veritaskonferansen 2024 - Damaris Skole Grs

    Samlingen ledes av Damaris Norge ved: Stig Tore Aaberg, Margunn Serigstad Dahle og Britt-Ellen Skregelid Birkeland.

  • Dette er en samling for kristne som arbeider på høgskoler og universiteter og som ønsker å gjøre en forskjell som kristne der hvor de arbeider.

    Samlingen vil gi anledning til å dele refleksjoner over utfordringer og viktige ressurser.

    Samlingen ledes av professor Lars Dahle ved NLA Høgskolen og førsteamanuensis Martin Jakobsen ved Ansgar Teologiske Høgskole.

  • The once popular New Atheist movement seems to have lost its momentum. Several atheists have found a new interest in "cultural Christianity", and some are even turning to God. What happened to Atheism, and why do some find God and Christianity more attractive? The seminar is linked to Williams recent book Behold the Man: Essays on the Historical Jesus.

    Peter S. Williams is a philosopher with a specialty in the atheist movement. He lives in the UK and is teaching at NLA University College.

  • Seminaret gir et overblikk over den spennende historien om Bibelen i Norge i 500 år. Hvordan kom Bibelen til Norge? Hvordan ble den oversatt til norsk? Hvordan ble den brukt? Hvilke eksempler har vi på hvilken avgjørende betydning Bibelen har hatt for landet vårt?

    Hans Johan Sagrusten er teolog, forfatter, bibeloversetter og bibelbrukskonsulent i Bibelselskapet.

  • Ex-ateist Leif Egil Reve intervjuer ex-muslim Omid Pasbakhsh om det å endre tro og det å dele tro. På dette seminaret får vi høre Omids historie og hans vei til kristen tro. Deretter følger en samtale om hvordan vi kan dele kristen tro med våre muslimske naboer og venner.

    Leif Egil Reve har bachelor i KL, master i filosofi og underviser på NLA Høgskolen.

    Omid Pasbaksh er tidligere muslim og bor nå i Sverige, hvor han underviser på en kristen bibelskole.

ØKT 4 - LØRDAG 16:15

  • Dette seminaret vil kort forklare konseptet Grill en kristen, og deretter åpne for "grilling", hvor man kan stille de spørsmål man ønsker. Kom gjerne med dine vanskeligste spørsmål!

    Marthe Hodne studerer teologi og jobber i Laget som Grill en kristen-koordinator. Jon Håversen har master i teologi og jobber fulltid med apologetikk i Laget. Per Sigve Særheim er prest i Stemshaug kirke på Møre, og tidligere leder i styret for Veritaskonferansen, og lærer på Veritaslinjen på BiG.

  • Her vil vi se på populærkulturen med Luthers fem «alene» som linse: nåde, tro, Kristus, Bibelen og Guds ære. Hva finner vi i tv-serier, filmer, musikk etc. om disse temaene? Hvilke muligheter gir dette i samtaler om kristen tro?

    Ved: Margunn Serigstad Dahle, førstelektor ved NLA Høgskolen, team- og produksjonsleder i Damaris Norge, og underviser på KL.

  • Dette seminaret er en panelsamtale om den kristne troen plass i vårt samfunn. Hvor 'kristent' skal landet være? Representerer statsreligion «gode gamle dager»? Er det 'sekulære' bedre? Hva er den kristne troens plass i et samfunn med mangfold, trosfrihet og et livssynsåpent samfunn? Hva kan de ulike erfaringene fra Sverige og Norge lære oss?

    Seminaret er en samtale mellom kommentator Sofie Braut fra avisen Dagen og Per Ewert, leder av det svenske Claphaminstituttet, og forfatter av Landet som glömde Gud.

  • Det er ikke tvil om at kristne strateger har betydd mye for utviklingen av det moderne Norge, selv om det ofte er blitt oversett i vanlige historiske fremstillinger. På dette seminaret får vi et innblikk i et lite kjent, men viktig kapittel i norsk historie: Dette seminaret handler om hva som særpreger kristen strategi, og hvordan kristne strateger har bidratt til å forme kristenliv og samfunn i Norge de siste 200 årene.

    Helje Kringlebotn Sødal er professor i kristendomshistorie ved UiA, var redaktør for boken Kristne strateger i 2023, og forfatter til Norsk kristendomshistorie 1800-2000 i 2021.

  • Skillene mellom kristne trossamfunn og bekjennelser oppleves ikke så store i dag som tidligere. Er begrepene 'liberal, 'progressiv' og 'konservativ' viktige skillelinjer? Hva er viktige skillelinjer, og hva er mindre viktige? Eller er skillelinjer problematiske og et hinder for kristen enhet?

    Martin Jakobsen er førsteamanuensis i teologi ved Ansgar Teologiske Høgskole.

    Stefan Gustavsson er førstelektor ved NLA Høgskolen og leder for svenske Apologia.

  • Daniel har en YouTube-kanal med over 13 tusen følgere hvor han produserer ukentlige apologetiske videoer. På dette seminaret vil du høre hvordan han bygget YouToube-kanalen for å dele sin tro, og nå møter argumenter både fra ateister og muslimer. I seminaret vil han dele sine erfaringer og reflektere over utfordringer og muligheter. Det vil også bli gitt rom for spørsmål og samtale.

    Daniel Førlandsås er tidligere profesjonell fotballspiller, bor nå i Slovakia og arbeider som oversetter. Han driver kanalen DanielApologetics. Sjekk hans hjemmeside: https://danielapologetics.com/

  • Det er i dag stor skepsis til teologien og dens status som vitenskap. Mens teologien før var "vitenskapenes dronning", er den i dag ofte sett på som fremmed og utstøtt i akademia. Men er teologien vitenskapelig? Hva skal til for å regnes som 'vitenskap'?

    Seminarholder er førsteamanuensis Michael Agerbo Mørch (DBI / Fjellhaug) som deler refleksjoner fra sin ferske doktoravhandling om spørsmålet. Professor Lars Dahle (NLA Høgskolen) leder seminaret og vil gi en kort respons. Mulighet for spørsmål.

ØKT 5 - SØNDAG 13:00-13:45

  • Fyrste Mosebok er den boka i Bibelen der havet stig, artar blir truga av utrydding og menneske må leggje ut på vandring frå hungersnaud og tørke. Boka har eit språk for det som vi opplever i vår tid. Også vi kan spegle oss i boka og forstå vår eiga tid. Forfattar Hans J. Sagrusten viser at Fyrste Mosebok er ei aktuell bok i dag – langt meir aktuell enn dei gamle diskusjonane omkring skaping og evolusjon. Knyttet til hans nye bok: Fyrste Mosebok – ein livsvisjon

    Hans Johan Sagrusten er teolog, forfatter, bibeloversetter og bibelbrukskonsulent i Bibelselskapet.

  • Evangeliet er den beste historien som noensinne er fortalt. Likevel ser det i dag ut til at de færreste mennesker i Vesten bryr seg.

    Med blikket til en kommunikasjonsekspert, tar seminarholderen oss gjennom:  

    • De sentrale årsakene til at evangeliet fremstår som irrelevant for folk i dag

    • Kristendommens unike verdibudskap og originale 'brand' 

    • De to kommunikasjonsgrøftene kirka MÅ komme ut av for komme videre.

    • En 3 stegsstrategi for å gjøre evangeliet relevant igjen for et moderne publikum. 

    Boken Rebranding the Church har fått svært mange positive anmeldelser, og bringer et friskt pust inn i utfordringen med å formidle kristen tro inn i vår tid.

    Peder Tellefsdal er senior kommunikasjonsrådgiver og partner i PR byrået Innoventi. Tidligere var han stabssjef for byrådet i Oslo, og politisk rådgiver for Høyre. 

  • Blaise Pascal (1623-1662) er en av historiens fremste matematikere og kristne tenkere. Et av hans filosofiske bidrag er "veddemålet". Holder hans argument etter 400 år med kritikk? Seminaret er knyttet til seminarholders ferske bok Valget- en studie av Pascals veddemål.

    Ralph Henk Vaags er professor i filosofi ved Universitetet i Agder, har skrevet flere lærebøker i filosofi, og er leder av Kristiansand Filosofikafé.

ØKT 6 - SØNDAG 14:00-14:45

  • Om den nye Bibel 2024 og oversettelsesarbeidet. Hvorfor må vi revidere Bibelen? Hvilke dilemmaer må oversetterne ta stilling til? Som eksempel ser vi på oversettelsen «gå tapt» i Johannes 3,16. Og hvilke nye muligheter for bibelbruk gir en ny bibelutgave?

    Med Helene Fagervik, seniorrådgiver for menigheter, og Hans Johan Sagrusten, mangeårig bibeloversetter i Bibelselskapet

  • Vi har de siste 20 årene sett en ny og bred interesse for kristen apologetikk i Skandinavia. Hva er årsakene? Hva skjer? Og hvor går veien videre?

    Innledning av Lars Dahle, professor i systematisk teologi med vekt på apologetikk ved NLA Høgskolen, som så leder en samtale om temaet.

  • Hva var det som forandret våre forfedre fra hensynsløse vikinger til et fredselskende folk? Hendelsene i år 1024 står sentralt i vår historie, og som skapte radikale forandringer i samfunn og folkesinn. Seminaret er knyttet til boken Anno 1024.

    Ole Petter Erlandsen er til daglig faglig leder i Åpne Dører, en organisasjon som er opptatt av å hjelpe forfulgte kristne. Han er også forfatter av boken Anno 1024 - året som forvandlet Norge og bidratt i Bjørn Are Davidsens bok Lurt av læreboken (2019).